Bojanje jaja na prirodan način

Bojanje jaja na prirodan način svakako je izazov s kojim se svatko od nas susreće u dane uoči Uskrsa.

Tradicija

Tradicija bojanja jaja za Uskrs potječe još iz vremena ranog kršćanstva, a veže se uz simbolizam obilja, plodnosti i života. U prošlosti, naravno, nisu postojale boje za bojanje jaja kakve mi danas upotrebljavamo. Ljudi su stoga posezali za raznim namirnicama koje su im bile na dohvat ruke, a mogle su se dobro iskoristiti u tu svrhu. Tako su se u raznim krajevima Hrvatske upotrebljavale različite namirnice. Neke od namirnice ipak su tvorevina modernog doba, ali su se izvrsno uklopile u ovu priču starinske tradicije.

Boja

Vjerovatno ste i sami pokušali nekoliko puta bojanje jaja na prirodan način, ali je boja bila preslaba, ili jednostavno niste bili zadovoljni krajnjim rezultatom. Mi ćemo Vam ovdje ponuditi neke savjete i rješenja kako biste sa što više uspjeha obavili tu zadaću. Ono što je bitno za naglasiti prije nego započnete je činjenica da boja jaja koju dobivamo prirodnim bojama nije onako jaka kao kod jaja koja su obojana kupovnim umjetnim bojama.

Predstavljamo vam nekoliko načina bojanja jaja prirodnim bojama koji su zdravi, ekološki i svima dostupni.

Bojanje jaja u ljusci crvenog luka je recept naših baka i ne poznajem osobu koja ne voli takav način ukrašavanja jaja. Lijepo, prirodno, ekološki.

Bojanje jaja u ljusci crvenog luka uz dodatak mramornog efekta je  nešto noviji način (ili se nisam prije susrela s njim) koji daje zanimljiv izgled pisanicama.

Svako jaje je drugačije, a savršeno lijepo i efektno.

Želimo li bojati jaja prirodnim bojama ili ih ukrašavati decoupage tehnikom, najbolje je koristiti bijela jaja ili jaja što svjetlije ljuske. Budući da je kod nas teško doći do bijelih jaja, možemo se poslužiti tehnikom izbjeljivanja octom i vodom.

Uskrsni keksi s lješnjacima
Uskrsni keksi s lješnjacima
Madeleines
Madeleines
Šarena rolada
Šarena rolada

Facebook Comments

Izbjeljivanje jaja

Jaja kuhati u otopini vode i octa u omjeru 1:1 oko 7 minuta nakon što voda provrije.

Skuhana jaja ostaviti u tekućini u kojoj su se kuhala 10 minuta te isprati pod mlazom vode, trljajući ih spužvicom za pranje posuđa (grubim dijelom).

Dobivena bijela jaja najbolje je ukrašavati decoupage tehnikom. Ukoliko jaja želite bojati prirodnim bojama nije ih potrebno više kuhati već jaja potopiti u pripremljenu boju i ostaviti nekoliko sati.
Kurkuma

U posudi umiješati 1 l vode i 4 žlice kurkume, dodati jaja bijele ljuske i kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta. Posudu s jajima ostaviti na hladnom mjestu nekoliko sati, povremeno promiješati i provjeriti boju jaja.
Ljubičasti kupus

1 kg ljubičastog kupusa naribati i preliti vodom. Kuhati 30 minuta, ohladiti i procijediti. Dodati jaja bijele ljuske te kuhati oko 10 minuta. Posudu s jajima ostaviti na hladnom mjestu nekoliko sati, povremeno provjeriti boju jaja.
Jaja u crnom vinu

Jaja bijele ljuske preliti crnim vinom i kuhati na laganoj vatri 10 – 15 minuta. Posudu s jajima ostaviti na hladnom mjestu ( oko 1 sat) i povremeno provjeriti boju jaja.

Po želji, jaja premazati uljem ili slaninom.
Čipkasta jaja

Jaja omotati čipkom i vezati gumicom ili omotati najlonskom čarapom.

Na dno posude složiti 3 šake ljusaka luka, zatim složiti jaja i prekriti ostatkom ljusaka luka. Preliti hladnom vodom i kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta. Jaja hladiti u vodi do željene boje, skinuti čipku te hladna jaja, po želji, premazati uljem ili slaninom.
Jaja bojana ljuskama luka

Na nekuhano jaje prisloniti listić ili cvjetić ili ga zalijepiti bjelanjkom.

Jaje s listom uviti u najlon čarapu, vezati i slagati u posudu u koju smo dodali ljuske crvenog luka.

Kuhati na laganoj vatri 8-10 minuta. Ostaviti jaja u vodi oko 15 minuta te ih pažljivo vaditi iz čarape.

Ohladiti i premazati masnoćom (komadićem slanine ili krpicom natopljenom uljem).

Količina ljusaka luka je proizvoljna, ukoliko stavimo više, jaja će imati tamniju boju. Okvirno, na 10 jaja staviti 3 - 4 šake ljusaka, oko 50 g.
Mramorna jaja

Ljuske crvenog luka narezati na manje kvadratiće. Jaje preliti vodom te ga uvaljati u ljuske luka. Jaje s ljuskom uviti u najlon čarapu, vezati i kuhati u vodi s ljuskama luka na laganoj vatri oko 10 minuta. Ostaviti jaja u vodi u kojoj su se kuhala još 10 minuta te ih pažljivo vaditi iz čarape.

Ohladiti i premazati masnoćom (komadićem slanine ili nauljenom krpicom).

Design by Project Amber