Brašno

Brašno je proizvod dobiven mljevenjem žitarica: pšenice, ječma, raži, zobi, kukuruza, riže… U pripremanju slastica i kruha najčešće koristimo pšenično brašno (bijelo, polubijelo, crno i brašno cijelog zrna pšenice).

Brašno je prije svakog korištenja potrebno prosijati kako nepotrebne čestice ne bi ušle u tijesto. Brašno se prosijava i radi stvaranja mjehurića zraka zbog kojih se biskvit lijepo digne i bude prozračniji, a dizana tijesta budu rahlija. U tijestima za kolače ili peciva brašno se zbog prosijavanja neće grudati.
Prema krupnoći čestica razlikujemo glatko i oštro bijelo pšenično brašno.

Za biskvite, suhe kolače i kuhana tijesta (princes krafne i ekleri) najbolje je koristiti oštro pšenično brašno.

Za dizana i tanka tijesta najbolje je koristiti glatko pšenično brašno sobne temperature, također prosijano.

Ukoliko nismo sigurni koje brašno rabiti, najbolje je pomiješati pola oštroga i pola glatkoga brašna. Budući da prilikom izrade tijesta koristimo jaja različite veličine, razne vrste masnoće i brašna, navedena količina brašna može varirati. Uvijek treba krenuti s manjom količinom brašna te postupno dodavati još, da dobijemo tijesto koje je lako mijesiti i oblikovati.

U trgovinama sve češće nailazimo na namjenska brašna koja su svojom kvalitetom prilagođena specifičnim zahtjevima za određene vrste gotovih proizvoda (brašno za dizana, biskvitna, prhka ili tanka tijesta). Za proizvodnju ovih vrsta brašna koriste se odabrane sorte pšenice.

Polubijelo pšenično brašno upotrebljavamo za izradu kruha i peciva.

Crno pšenično brašno je visokokvalitetno brašno zbog visokog sadržaja vitamina i dijetalnih vlakana. Upotrebljava se za pripremu proizvoda od dizanog tijesta. Kruh izrađen od crnog brašna je vlažniji, punog okusa i bolje zadržava svježinu od bijelog kruha.

Brašno cijelog zrna pšenice sadrži sve dijelove očišćenog i samljevenog zrna pšenice te je bogato dijetalnim vlaknima i vitaminima. Na tržištu se nalazi graham brašno i integralno pšenično brašno. Kruh od graham brašna je zbijene i grublje strukture, ali punog okusa. U pripremi kruha i peciva preporučuje se miješati ga s bijelim pšeničnim brašnom kako bi mu se popravile pecilne osobine.

Kukuruzno brašno upotrebljava se za pripremu kruha i peciva. Potrebno ga je miješati s pšeničnim brašnom jer ne sadrži gluten.

Brašno čuvamo na tamnom i suhom mjestu. Vrijeme čuvanja ovisi o tipu i vrsti brašna, 6 – 12 mjeseci.

Design by Project Amber