Dan palačinki

Velika Britanija njeguje običaj uživanja u palačinkama na Dan palačinki koji se slavi dan prije Pepelnice.

Zašto baš na ovaj dan? Kako se za vrijeme korizme znamo odreći najdražih slastica i jela, Britanci su odlučili nadoknaditi sve ono što će propustiti tijekom perioda odricanja. Taj je utorak posljednja prilika za opuštanje i uživanje u hrani koja nam neće biti dopuštena u vrijeme korizme.

Dan palačinki se u Velikoj Britaniji, Sjevernoj Irskoj i nekoliko drugih zemalja širom svijeta slavi uz dobru zabavu i puno raznovrsnih palačinki.

Utrka palačinki

Najpoznatija aktivnost Dana palačinki je utrka koja se u povijesnom britanskom gradiću Olneyju održava od 1445. godine. Sve je počelo kada je jedna Britanka, na utorak prije Pepelnice, odlučila ispeći palačinke kako bi iskoristila namirnice iz smočnice prije korizme. Bila je toliko zauzeta izradom palačinki da je zaboravila na vrijeme i na misu. Čuvši crkvena zvona, izjurila je iz kuće s tavom u ruci.

Utrka palačinki svečana je tradicija u Velikoj Britaniji. Pravila su stroga: natjecatelji moraju nositi pregaču i maramu i baciti svoje palačinke (barem tri puta) oponašajući pečenje palačinki. Kada muškarci žele sudjelovati, moraju se odjenuti kao kućanice s pregačom i maramom.

U Francuskoj je palačinkama posvećen dan Le jour des crêpes koji se obilježava 2. veljače. Tada se slavi početak novog ciklusa u prirodi; obilježava se odlazak zime i dolazak svjetlosti proljeća.

Priprema, jedenje i dijeljenje palačinki podsjetnik je na papinske ceremonije dijeljenja hrane siromašnima na Svijećnicu. Žute okrugle palačinke predstavljaju sunce i krug života, a jedenje i dijeljenje s drugima podsjeća na zajedništvo.

Vjerovanja i legende

Za Dan palačinki u Francuskoj vezana su različita vjerovanja i legende:
– Ako držite novčić u ruci kojom pišete, a drugom rukom uspijete okrenuti palačinku vaša će obitelj biti uspješna te godine.
– Tko jede palačinke na taj dan, imat će novca cijele godine, a tko ne jede, propast će mu berba.
– Djevojke koje žele te godine upoznati idealnog mladoženju trebaju šest puta uzastopno u zraku
okrenuti palačinku, a da ona ne padne.
– Stavljanje kovanica na pečene palačinke za sreću.
– Ako se sve palačinke tijekom pečenja prevrnu bez padanja i grešaka, znak je da će godina
biti dobra.
– Za sreću je dobro i sakriti jednu palačinku negdje u kući.

Palačinke
Palačinke – osnovni recept
Palačinke s trešnjama
Palačinke s trešnjama
Plazma čokoladne palačinke
Plazma čokoladne palačinke


Facebook Comments

Design by Project Amber