Dizano tijesto

5 savjeta kako jednostavno i lako umijesiti dizano tijesto. Dobro umiješeno dizano tijesto ključ je za izradu makovnjača, krafni, kiflica i slično.

Temperatura

Za uspjeh dizanog tijesta temperatura je presudna, od same prostorije do namirnica i posuda koje koristite. Nekoliko sati prije pripreme tijesta brašno ostavite na sobnoj temperaturi te jaja i mlijeko oko sat vremena prije miješenja.

Prostorija ne smije biti hladna niti imati propuh.

Sastojci za dizano tijesto

Za biskvite, suhe kolače i kuhana tijesta (princes krafne i ekleri) najbolje je koristiti oštro pšenično brašno.

Za dizano i tanko tijesto najbolje je koristiti glatko pšenično brašno sobne temperature, prosijano.

Ako nismo sigurni koje brašno rabiti, najbolje je pomiješati pola oštroga i pola glatkoga brašna. Budući da prilikom izrade tijesta koristimo jaja različite veličine, razne vrste masnoće i brašna, navedena količina brašna može varirati. Uvijek treba krenuti s manjom količinom brašna te postupno dodavati još, da dobijemo tijesto koje je lako mijesiti i oblikovati.

Za dizano tijesto možete koristiti razne vrsta brašna. Pogledajte na ovoj stranici.

Koji kvasac koristimo za dizano tijesto

Kvasac koristimo za dizano tijesto (makovnjače, orehnjače, kifle …). Prilikom izrade dizanog tijesta kvasac se diže tri puta. Prvi put u mlijeku, drugi put u izrađenom tijestu i treći put prije samog pečenja u posudi u kojoj će se peći.

Kvasac koristimo u kolačima u kojima se koristi glatko brašno.

Za dizano tijesto koristimo svježi i suhi kvasac. Kruh, makovnjača i orehnjača bit će ukusnija ako koristimo svježi kvasac. Kiflama i krafnama svježi kvasac uvelike pomaže u rastu. Svježi kvasac dobro podnosi smrzavanje i zadržava svoja izvorna svojstva. Odmrzavati ga treba u hladnjaku i potrošiti unutar 24 sata.

Suhi kvasac dulje traje te ga uvijek možemo imati na svojim policama. Tijesto za pizzu, razne vrste marokanskih i turskih palačinki najlakše je raditi sa suhim kvascem.

Kocka svježeg kvasca (40 g) odgovara dvjema vrećicama suhog kvasca (jedna vrećica suhog kvasca sadrži 7 g).

Da bi se svježi kvasac aktivirao, potrebno ga je izmrviti, preliti toplim mlijekom ili vodom te dodati šećer ili brašno. Zatim smjesu treba promiješati i ostaviti na toplome oko 10 minuta, kako bi se stvorila pjena.

Tekućina

Dizano tijesto bit će još sočnije ako dio mlijeka u tijestu zamijenite kiselim vrhnjem ili jogurtom. Ukoliko tijesto pržite u ulju, na ovaj će način upiti manje ulja. Za tijesta pržena na ulju dobro je u tijesto dodati neki alkohol (nekad su domaćice dodavale rakiju, ja preferiram rum). Na taj način će krafne ili poderane gaće upiti manje masnoće.

Šećer i sol

Šećer se obavezno dodaje kvascu i mlijeku kako bi se kvasac mogao ,,dići,,.

Šećer pospješuje postupak dizanja tijesta i zaslužan je za finu zlatno-smeđu koricu kruha. Previše šećera usporava djelovanje kvasca pa mu za dizanje treba više vremena.

Sol se uvijek dodaje tijestu (i slanom i slatkom) kako tijesto ne bi bilo bljutavo i bez okusa. Sol se ne smije izravno pomiješati s kvascem jer se smanjuje aktivnost.

Na 1 kg brašna u tijesto za kruh dodajemo 1 žlicu soli (20 – 25g). U slatka tijesta dovoljan je prstohvat soli.

Masnoća u tijestu

Masnoća u tijestu (ulje, maslac ili mast) utječe na veći volumen ispečenog tijesta, jer se uz pomoć masnoće mreža glutena po tijestu ravnomjernije i lakše širi.

Kruh s malo maslaca ili ulja ostaje duže svjež, a u tijesto za pizzu dobro je dodati malo maslinovog ulja jer tada postaje elastično i dobiva tanku, hrskavu koricu.

Miješenje tijesta

Nakon što se kvasac pretvorio u pjenicu dodajemo ga u prosijano brašno te dodajemo ostale sastojke. Tijesto možemo mijesiti ručno ili strojno (tada koristiti nastavak za miješenje).

Podlogu na kojoj mijesite tijesto lagano pospite brašnom, a ruke možete posuti brašnom ili premazati uljem ili maslacem. Na taj način se tijesto neće lijepiti za podlogu niti za ruke.

Dizanje tijesta

Nakon miješenja tijesto stavimo u nauljenu ili brašnom posutu posudu, pokrijemo kuhinjskom krpom ili vrećicom te ostavimo u toploj prostoriji. 

Tijesto se diže oko 45 minuta, što ovisi o temperaturi prostorije, bitno je da se tijesto udvostruči.

Ako želite ubrzati dizanje tijesta, zagrijte pećnicu na najnižu temperaturu i stavite tijesto u pećnicu s malo otvorenim vratima.

Što nakon pečenja?

Želite li meke i sjajne kifle odmah nakon pečenja premažite ih uljem te ih prekrijte kuhinjskom krpom.

Krafne i poderane gaće nakon prženja složite na papirnati ručnik da upije višak masnoće.

Facebook Comments

Design by Project Amber