Novogodišnji običaji i vjerovanja

Novogodišnji običaji i vjerovanja podsjetit će nas na neke zaboravljene običaje. Hoćemo li vjerovati ili ne, to je samo na nama. Pročitajmo ih.

Ako vam je danas prvi gost bio muškarac, sretni ste. Smatralo se da žena donosi nesreću. Još ako taj čovjek nešto i donese, bit će obilja cijele godine.

Nadam se da ste danas krafne spremali, da se godina ,,podiže,, kao i sama krafna. Ili bilo koji dizani kolač. Štrudla nam danas nikako ne treba jer bi se tad godina ,,vukla,, kao i samo tijesto.

Na Novu Godinu dobro je jesti svinjetinu jer svinja ruje naprijed te će i godina ići u dobrom smjeru. Kokoš čeprka i sve baca natrag te nije dobro danas jesti perad.

Ne jede se ni riba, jer će s njom otplivati blagostanje. Suprotno, negdje se vjeruje da njihove ljuske simboliziraju novčiće; ribe plivaju isključivo prema naprijed, u jatima koje predstavljaju obilje.

Žene su rezale luk i stavljale 12 listova luka (12 mjeseci) okrenutih kao čašice prema gore i u svaku stavljale prstohvat soli. Gdje se sol rastopila bio je znak je da će taj mjesec biti pun kiše i suprotno, ako je sol ostala suha bit će i mjesec suh.

Vjerovalo se kako će čovjek cijele godine biti onakav kakav je bio tog dana, pa je sve oko kuće bilo uredno i mirno, a muškarci nisu kartali, već su uživali u veseloj obiteljskoj atmosferi. Nikome se nije posuđivao novac, kako ga kroz godinu ne bi pomanjkalo.

Ako ste taj dan na putu, putovat ćete cijele godine. Zato, još uvijek nije kasno, spremajte kofere i na put!

Novogodišnji običaji i vjerovanja vašega kraja? Slobodno nam javite.

Facebook Comments

Design by Project Amber