Palačinkom po svijetu

Možemo li otkriti i pojasniti nastanak kruha i nastanak palačinki? Možemo li otkriti podrijetlo jela koja su nastala povezivanjem mljevenih žitarica i vode? Palačinkom po svijetu vodimo vas kroz sve krajeve svijeta.

Tanki kolač napravljen od brašna i vode i ispečen na tavi spominje se već u 15. stoljeću. Je li to palačinka ili kruh? Teško je reći.
Smatra se da su jelo slično palačinkama osmislili Rimljani u 1. stoljeću prije Krista.

Spremalo se od brašna, jaja, mlijeka i začina, a nazivalo se alita dolcia (drugi slatkiš). Ovisno o sastojcima i načinu pripreme, završna delicija izgledala je kao mješavina palačinke, omleta i pogačice. Neke od ovih palačinki bile su slatke i servirale su se prelivene medom, a slane su se jele uz sir, ribu ili meso.

To je desert od tankog tijesta koje se može puniti različitim sastojcima, slatkim ili slanim nadjevima. Svatko od nas ima svoju recepturu za izradu palačinki i vjerojatno svatko smatra da su njegove najbolje, one prave! Ne znamo čije su palačinke najtanje i najukusnije, ali znamo da ćemo teško pronaći osobu koja se ne voli počastiti ovom ukusnom delicijom. Svi krajevi svjijeta imaju ,,svoje,, palačinke te ćemo vas palačinkom po svijetu povesti na daleki put.

Povijest palačinki

Palačinke (crêpes) tradicionalno pripadaju francuskoj kuhinji.
Prema nekim izvorima još su stari Grci osmislili, pekli i jeli palačinke.
Svaka zemlja ima svoje palačinke, slatki ili slani kolač, raznih debljina, nadjeva i preljeva, kojem su osnovni sastojci brašno, jaja, mlijeko i voda.
Palačinke, palatschinke, pancakes, crêpes, naleśnik, pannukaku samo su neki od naziva te ukusne delicije. Ovisno o regiji palačinke se jedu kao predjelo, desert ili glavno jelo. U svakoj se zemlji razlikuje debljina palačinke i njezin način pripreme, kao i raznovrsnost nadjeva.

Palačinkom po svijetu

Blini su ruske palačinke od heljdinog ili pšeničnog brašna, maslaca, jaja i mlijeka s dodatkom kvasca, a mogu biti slatke ili slane. Serviraju se najčešće s vrhnjem, kavijarom i dimljenim lososom. Blini se tradicionalno pripremaju od tijesta s kvascem koji se može i izostaviti, a u tom se slučaju nazivaju blinčiki. Starim Slavenima blin je bio simbol okruglog, toplog, zlatnožutog Sunca, pa su ga stoga prinosili kao žrtvu u svojim obredima. Žene su se poslije poroda hranile blinima. Blini su se posluživali na svadbama i pogrebima prateći čovjekov život od rođenja do smrti.

Poznati naziv crêpes, kako palačinke nazivaju Francuzi, koriste i Belgijanci, Švicarci i Kanađani. Najpoznatija palačinka, crêpe Suzzete, s narančinim sokom, koricom naranče i likerom od naranče, francuskog je podrijetla.

Nizozemske palačinke peku se u pećnici, a serviraju sa šećerom u prahu ili s voćem i sladoledom, Američke palačinke su manje i deblje. U smjesu se dodaje prašak za pecivo koji daje debljinu i mekoću. Poslužuju se uz javorov sirup, voće i razne kreme od sira.


Indija ima više od 20 vrsta palačinki diljem zemlje, imenom dosa, uttapam, malpua, pooda, pitha itd. U Indiji se palačinke pripremaju uglavnom od rižinog brašna i brašna od leće.


U Japanu se jedu palačinke okonomiyaki, izvedeno iz riječi okonomi, što znači ono što vam se sviđa ili ono što želite i yaki što znači kuha. Tijesto za palačinke se radi s narezanim kupusom, a pune se lukom, mesom, hobotnicama, lignjama, škampima, povrćem, sirom…


Afričke palačinke jedu se za Božić. Palačinke u Somaliji i Eritreji spužvaste su strukture i koriste se kao kruh, trgaju se na komade i umaču u varivo.
U Australiji i na Novom Zelandu pripremaju se pikelets. Tradicionalno ih serviraju s džemom ili s tučenim vrhnjem.

Europa, Afrika


U Švedskoj se priprema raggmunk, slana palačinka od krumpira. U Finskoj se pannukakku peku u pećnici i poslužuju s tučenim slatkim vrhnjem i voćem. U Austriji je popularna razlomljena palačinka, kaiserschmarrn ili carski drobljenac. Radi se od guste smjese za palačinke u koju se dodaju maslac i grožđice, a poslužuje se sa šećerom i cimetom.


Postoji više vrsta marokanskih palačinki: baghrir, palačinke s tisuću rupa koje se poslužuju s maslacem i medom, msemen s povrćem i mesom te slatke melou koje se poslužuju prelivene medom.

Ruske olady su male, debele palačinke koje se prave od jogurta ili mlaćenice. Poslužuju se uz narezane jabuke, maslac i javorov sirup.
Blintzes su postale popularne među židovskim doseljenicima u Sjedinjenim Američkim Državama. Blintzes, palačinke punjene sirom, a zatim pržene, poslužuju se na blagdane kao što su Hanuka i Šavuot.

Palačinke od koprive
Palačinke od koprive
Japanske palačinke s kupusom
Japanske palačinke s kupusom
Banana palačinke
Banana palačinkeFacebook Comments

Design by Project Amber