“Pametni” božićni savjeti

“Pametni” božićni savjeti po samoj svojoj definiciji zvuče nerealno, ali smatram da nakon svojih 50 godina smijem ,,udijeliti,, i koji pametan savjet kako da ostanemo ,,zdravi i pravi,, u ovo predblagdansko vrijeme. Ovim putem pozivam i vas da nam date neki svoj trik i pomognete kako da ne ,,izgubimo glavu,,!

Kolači

Mjesec dana prije Božića (dobro, sad je to nekoliko dana) načinite popis kolača! Razmislite dobro! Ne mora na tom popisu biti baš 25 vrsta sitnih kolača (pitam se tko bi ih pojeo)! Odaberite one kolače koje vole vaši ukućani, a ne one koji ,,će se lijepo slagati uz jelku,, ili da imamo makar dvije vrste više od susjede. Ove godine radim kremaste. I kremšnite! Znam da nisu tipično božićni kolač, ali isto tako znam da će se prve pojesti! Javit ću vam!

Raspodjela poslova

Kada ste pripremili popis, dogovorite s ukućanima tko će što napraviti. Moj muž voli obilaziti trgovine te mu srdačno prepustim taj posao. Pa kad voli! ? Voli on i mljeti orahe (Ipak moji nokti ne bi smjeli pucati u to vrijeme, zar ne?). Dečki mi pomognu oko pospremanja (OK sad su veliki, ali to su radili i sa 7 godina, usisavanje nije neki problem, a meni tih dana jako pomogne). Dječica obožavaju raditi kuglice, dajte im… neće biti idealne kao vaše, ali… je li to bitno? Bit će lijepe, sigurna sam (makar bile i kockaste), a djeca će biti ponosna na svoj rad!

Čišćenje i pospremanje kuće

Moramo li baš svake godine uoči Božića ručno prati sve one fine, kristalne čaše iz ormara? Ako baš moramo, to možemo napraviti i u studenome. Uostalom, hoće li nam biti baš neophodne sve te čaše? Svih 64? Nekoliko čaša za obitelj je sasvim dovoljno.

Prozori i zavjese se moraju blistati? Što ako netko dođe? I treba doći, naravno, ali taj gost sigurno neće gledati u vaše prozore. Dragi gosti nam dolaze zato što žele popričati s nama, družiti se i zato što nas vole. Oni ,,drugi,, ne trebaju ni dolaziti.

Sve u kući mora biti na svome mjestu? Ni zrno prašine? Stvaranje sterilnosti nije dobro, vjerujte mi. Prvo, ubijamo se da bismo održali sve to (nemoguća misija), drugo, dovodimo goste u neugodan položaj. Gosti se ne osjećaju ,,kao kod kuće,, i strah ih je svega. Smijem li pomaknuti ovu stolicu? Što ako prolijem vino? Davno sam čitala da je domaćin u Slavoniji za vrijeme kirvaja (kirbaja) uoči ručka namjerno po bijelom stolnjaku prolio crno vino da gostu ne bude neugodno ako mu se slučajno dogodi. Tada je opuštenija atmosfera, sigurna sam. Poneka ,,neurednost,, daje život u našoj kući, zar ne?

Pokloni

Danima trčimo po trgovinama i kupujemo poklone?! Mora li to biti najskuplji parfem? Nije li smisao blagdana darivanje ljubavi i vremena našim najmilijima? Djeca će se jednoga dana više sjećati kako su pripremali božićne kekse s mamom no one lopte ispod jelke. Što vi pamtite iz djetinjstva? Pamtim miris mamine makovnjače i divnih razgovora za vrijeme božićnog ručka.

Na Badnjak smo kitili jelku raznobojnim kuglicama (što više boja, to bolje), onim sjajnim bombonima u svim bojama (naravno) i oko jelke stavljali one sjajne trake. Opet u svim bojama. Šarenila se… ali je bila prekrasna, uvijek!♥  Ustajali smo već u 5 sati kako bismo ,,ulovili,, Djeda Mraza (nikad nismo, na žalost ?) i otvorili paketiće sa slatkišima i narančama. Koliko je bilo vrsta kolača na stolu? Što smo jeli? Mislim da se to nitko više od nas četvero djece ne sjeća! O ovome vam pričam! ♥

I zato… ne robujte običajima! Činite stvari koje vas vesele i u kojima uživate! Upamtite, i vi trebate biti sretni i zadovoljni u vrijeme blagdana!

Ako su ti imalo pomogli naši pametni božićni savjeti, javi nam se. Možda i ti imaš neki svoj as u rukavu! I tvoji pametni božićni savjeti nam mogu pomoći. Voljeli bismo ih čuti!

Facebook Comments

Design by Project Amber