Prehrana žena u najboljim godinama

U nutricionizmu se razdoblje  od 40. do 65. godine smatra odraslom dobi.  (Ja taman mislila kako se pomlađujem, a ono tek odrasla?. Čudna je ta znanost!)

Sada kada smo konačno  fiziološki  zreli, vrijeme je za aktivno  razmišljanje kako tu zrelost kvalitetno proživjeti. Trebali bismo osvijestiti koje su naše potrebe. Emocionalne su  nam potrebe sve veće, a energetske (metaboličke) sve manje.

Kako organizam dovesti u balans?
  1. Prihvatiti svoje tijelo baš onakvo kakvo jest, voljeti  ga i njegovati.
  2. Spavati obavezno 8 sati. Na počinak treba ići u 22 sata.
  3. Ne zaboraviti suho četkati kožu za bolju cirkulaciju i tonus kože.
  4. Zavoljeti svaku novu boricu. Bore su znak zrelosti ?
  5. Hrana? Ah, hranu treba početi gledati na drugačiji način!
Hrana, kako i što s njom?

“Debljam se kada pogledam čokoladu.”, “Popijem vodu imam 2 kg više.”, “Živim od zraka, a čim nešto pojedem izgledam ko capelin.

Sve su to izjave nas odraslih. Da, mijenjamo se.  Naše potrebe postaju drukčije, metabolizam ima potrebu za više proteina, minerala  i vitamina, za nutritivno bogatiju hranu. Manje nam je potrebno masti i jednostavnih ugljikohidrata.  

Zanimljivo!  Baš mi se jede to što mi zapravo ne treba.

Jedu  nam se šećeri, slatkiši, masnoća, a  sve to traži emocionalni dio našeg mozga. Emocionalni dio možemo  ispuniti kretanjem, fizičkom aktivnošću, odmaranjem, druženjem s prijateljicama, provođenjem vremena sa samim sobom. Ne tražimo utjehu u hrani!

Nutritivni dio nam je također bitan. Naš organizma treba kvalitetno gorivo i ne smijemo na to zaboraviti.

U ovim divnim, možda najljepšim godinama, trebamo pratiti i  osluškivati svoje tijelo više nego ikada. Upravo u ovom razdoblju do izražaja dolaze kronične bolesti: tlak, dijabetes, metabolički sindrom i  sl. Nažalost, događa se još neželjenih promjena. Povećava se količina masnog tkiva i  to baš u području abdomena. (Većina žena dobro zna o čemu pišem.) Odjednom dobivamo trbuščić, a ništa nismo promijenili u životu,  godinama se isto hranimo. Jednostavno,  tako je to u toj odrasloj dobi.

Možemo li napraviti nešto više za sebe? Naravno!

Pokusima na životinjama in vitro utvrđeno je  da zapravo kalorijska restrikcija, smanjeni unos hrane, post, smanjenje broja obroka može produžiti životni vijek, na neki način pomladiti stanicu. Na razini stanice uočen je proces koji bi mogao objasniti utjecaj kalorijske restrikcije na životni vijek. Jedan od uočenih procesa je autofagija.

Što je autofagija?

Riječ je o procesu koji se događa u stanicama u uvjetima kalorijske restrikcije kojim stanica jede samu sebe (doslovan prijevod grčke složenice).

Autofagija je korisna jer osigurava energiju izgladnjeloj stanici. Ima  ulogu i u drugim procesima poput odgovora na oksidativni stres, u imunološkom sustavu i endokrinoj signalizaciji.

U starijoj dobi autofagija postaje slabija i nefunkcionalna pa ju je potrebno potaknuti. Kada ona oslabi, dolazi do akumuliranja štetnih proteinskih ostataka u stanicama, veće produkcije slobodnih radikala te na taj način do upale i smrti stanice.

Utvrđeno je da rezveratrol i drugi polifenoli (spojevi koje možemo pronaći  u biljnoj  hrani šarenih duginih boja) mogu djelovati slično,  tj. poticati autofagiju.  Točan mehanizam nije razjašnjen. Izazivanjem male štete u stanicama  polifenoli zapravo potiču autofagijske procese i održavanje vitalnosti stanice.

Stoga se postavlja pitanje mogu li pojedini polifenoli ili njihove kombinacije imati pozitivne učinke jednake kalorijskoj restrikciji, ali bez gladovanja? Razmislite o tome…

Pravilna  prehrani u odrasloj dobi treba biti raznovrsna,  osnovu trebaju  činiti složeni ugljikohidrati, a ne jednostavni. Unos  masti, proteina  i šećera treba biti smanjen, a broj obroka u danu  povećan. Doručak treba biti osnovni obrok. Ribu treba jesti dva puta tjedno, a povrća i voća  pet  porcija dnevno. Poželjno je  unositi  dovoljnu  količinu  fitonutrijenata, fitoestrogena, te naravno omega-3 masnih kiselina i D 3 vitamina.  Magnezij je za žene neophodan.

Koja hrana nam je potrebna, a koju trebamo uzimati manje?
Povremeno  unositi:

Nadam se da ćete početi o sebi razmišljati drukčije. Dopustite sebi nešto novo! Napravite iskorak općenito u  životu, a počnite  s  prehranom. Hrana je nešto što određuje kako ćemo se osjećati.

Dobra je hrana dobar osjećaj, loša hrana loš osjećaj.

Svaka promjena, pa i ona najmanja, ima utjecaj na vaš život. Pohvalite se i nagradite za svaku uspješno ostvarenu odluku!

Alma Bunić, dip. ing. preh. teh.

nutriformabyalma

Batat palačinke
Pašteta od slanutka i kikirikija
Pašteta od slanutka i kikirikija

Heljdina kaša s borovnicama
Heljdina kaša s borovnicama

Facebook Comments

Design by Project Amber