Tjedan palačinki

Tjedan dana uoči velikog posta Rusija proslavlja Maslenicu, tjedan palačinki, slavenski praznik kada cijela zemlja peče palačinke.

Maslenica se slavi 7 dana u domovima i na ulicama jer, vjeruje se, tko provede ovaj tjedan u dosadi i u gladi, cijele godine neće biti sretan.

Palačinke simboliziraju sunce i dolazak proljeća. Prema tradiciji, prva palačinka pravi se za pokoj duše umrlih i nosi se na groblje ili se nudi siromasima.

Zatim počinje pravo kulinarsko nadmetanje; poslužuju se za doručak, ručak i večeru; prave se od svih vrsta brašna; poslužuju se s kavijarom, lososom, gljivama, medom, džemom… Tjedan palačinki obilježen je raznovrsnim palačinkama.

Stari su Rusi vjerovali da jedući palačinke dobivaju energiju sunca.
U ruskim se gradovima organiziraju festivali posvećeni palačinkama, a u nekim je selima ipak sačuvana tradicija.


Prvog dana praznika u kuću se unosi snop slame od kojeg se pravi strašilo i oblači u žensku odjeću.

Gospođa Maslenica se cijeli tjedan nosi kroz selo i zbijaju se šale. Sedmog dana gospođa se spaljuje na lomači, u vatru se bacaju i palačinke i to je znak da se veselje treba umiriti jer dolazi post.

Tijekom tjedna Maslenice, meso je zabranjeno pravoslavnim kršćanima, ali su dopušteni mlijeko, sir i drugi mliječni proizvodi, pa je po maslacu Maslenica dobila ime. Glavno jelo za vrijeme Maslenice su palačinke blini (блины).

Palačinke – tako jednostavne, fine i meke! Ovo je najbolji recept za palačinke, a vama ostavljam ideje za punjenje. https://odslatkogasladje.net/
Palačinke – osnovni recept
Plazme čokoladne palačinke
Plazma čokoladne palačinke
Kvinoja palačinke
Kvinoja palačinke

Facebook Comments

Design by Project Amber