Žene u najboljim godinama (50+) i roze starke

Kupila sam roze starke! Da, dobro ste čuli, roze! A imam 50 godina! ? Strašno?

Prijateljica me u šoku pitala: „Znaš li ti, ženo, koliko godina imaš?“ Muž je u sekundi rekao: „Kupuj“, a sin je, onako oprezno i tiho pitao: „Roze starke?“.

Robuješ li ti svojim godinama ili ne mariš za njih i živiš onako kako je tebi najugodnije? Čini li te to sretnom ili te neka „nepisana pravila dobroga ponašanja“ vuku unatrag?

Godine su ionako samo broj

Lagano ulaziš u 6. desetljeće? Bojiš li se? Gledaš li s čežnjom curicu od 20, u pripijenoj mini haljini divnih linija? Pitaš li se „Kad su mi tako godine brzo preletjele? Trebam li se u ovim godinama povući, zavući u krpe nakon radnog vremena i prepustiti svijet mladima?“ Jer, Bože moj… imam par kilograma viška, pokoju boru na licu i možda mi zglobovi više ne vole visoke potpetice?

Inspirirana trenericom i motivacijskom govornicom Fran Sorin, dajem vam nekoliko svojih savjeta za  „žene u najboljim godinama“.

Misli na sebe, misli pozitivno, misli na roze starke
 1. Misli najprije na sebe! Ovdje ne mislim na ono sebično „Ja i nitko drugi!“ već naprotiv – pomozi svojoj djeci (mada ih već ipak trebaš osamostaliti, nisi više mamica koja ima dijete u pelenama), ali imaj svoje određene rituale. Imaš trening u 19 h? Ne propuštaj ga, neka sin napravi večeru i za sebe i za tebe.
 2. I dalje misli na sebe  – živi zdravo! Ovdje mislim i na tijelo i na um.  Prošeći, idi na trening, pripazi na prehranu, upiši neki tečaj (toga nikad previše), imaj neki hobi koji će ti razbistriti um! Možda ples? Vrt?
 3. Što se tiče zdravog uma – okruži se pozitivnim ljudima. Ne dopusti da ti negativci oduzmu svu tvoju pozitivnu energiju. Volim oko sebe imati „jače i kreativnije“ oni me dižu i bodre. Volim učiti od njih. Uči od svoje djece i mladih, bez obzira koliko godina imali. Puno znaju, vjeruj mi. To je generacija pametnih, sposobnih i čvrstih osoba. Oni vjeruju u sebe i tome nas mogu naučiti (ovo govorim iz vlastitog iskustva).
 4. Misli pozitivno! Pogledaj svoj život unatrag – napravila si čuda, iza tebe je odrađen odličan „posao“. Ostavila si dosta traga i danas možeš dijeliti savjete. Puno toga znaš! Zaboravi onu riječ „moram“. Moj je pokojni svekar govorio: „Ja sam se namorao!“
Uživaj u životu i nosi svoje roze starke
 1. Imaš višak kilograma? Da… to zna biti problem u našim godinama (ipak malo pripazi na prehranu i aktivnosti), ali i dalje možeš obući divnu haljinu i lijepo se našminkati. Ne moraš imati potpetice od 15 cm, ali uvijek možeš obuti lijepe, niže salonke! I osjećati se divno u svojoj koži!
 2. Preuzmi odgovornost za svoj život! Nije ti mama kriva što te nije poslala na tečaj stranog jezika! Upiši ga sad! (I ovo govorim iz vlastitog iskustva!)
 3. Budi svoja, preuzmi odgovornost za svoj život, nauči reći „NE“!
 4. Vjeruj u sebe jer ti to možeš! Možda će ti ponekad trebati više vremena i napora da postigneš ono što želiš, ali ne sumnjaj–uspjet ćeš!
 5. Što ljudi misle o tebi? Uvijek će biti onih koji će te vječito kritizirati, ignoriraj ih (ili se makni od njih).
 6. Razvijaj svoju kreativnost! Ne uvjeravaj sebe da prijateljica ima talent, a ti ne! Osobno, ne vjerujem previše u talente. Smatram da je rad, rad i samo rad najveći „talent“. Možda nećeš postati operna pjevačica ili vrhunska plesačica, ali ćeš raditi na sebi! I biti sretna i zadovoljna!
 7. Uživaj! Imaš divne prijatelje, izađi s njima na kavu, na večeru, popij čašu crnoga vina… druži se s njima i smij se! Ne gledaj na sat, ne čekaju te više djeca u pelenama! Sve stigneš! Vrijeme je samo tvoje! Kao i tvoj život!
 8. I zadnje, ali ne manje bitno! Obuci ono što želiš, bile to tajice i tunika ili pak, mini ili maxi suknja, bitno da je tebi ugodno! Možeš i roze tenisice, meni su divne, oduvijek maštam o njima (i o žutim ?)! Možda ću izgledati smiješno, kao curica od 15 godina, al nije me briga! Meni su vrh! ??

Facebook Comments

Design by Project Amber