Kalupi za kolače i torte

Kalupi za kolače i torte mogu se podijeliti u nekoliko skupina, ovisno o materijalu od kojeg su napravljeni ili od vrste kolača i torti koji se u njima peku.

Metalni kalupi za kolače i torte

Klasične metalne kalupe koristimo za pečenje kuglofa, muffina, šapica, madeleines, biskvita za tortu… Potrebno ih je premazati masnoćom (maslac ili svinjska mast) i posuti brašnom.

Pečemo li muffine u metalnim kalupima, pomoći će nam papirnate košarice koje stavimo u kalupe.

Prilikom pečenja biskvita za tortu, kalup je najbolje obložiti masnim papirom (i dno i stijenke). Ako radimo biskvite od bjelanjaka i orašastih plodova, stijenke ne oblagati masnim papirom niti premazivati masnoćom. Nakon pečenja potrebno je samo nožićem odvojiti biskvit od stijenke i na taj način će naši biskviti biti idealno ravni (neće se skupiti prilikom pečenja).

Metalni kalupi s odvojivim dnom idealni su za pečenje tartova i mini tartova, bili oni okruglog ili pravokutnog oblika.

Metalni rastezljivi kalup bez dna idealan je za slaganje torte. Samo ga postavite na stalak za tortu i u njemu slažite tortu.

Stakleni kalupi za kolače i torte

Kalupi od vatrostalnog stakla najčešće se koriste za pečenje nabujaka i potrebno ih je premazati masnoćom i, po želji, posuti kakaom.

U staklenim kalupima kolač se sporije peče pa je potrebno produžiti vrijeme pečenja.


Silikonski kalupi za kolače i torte

Silikonski su, po meni, najpraktičniji kalupi; nije ih potrebno premazivati, a podnose i visoke i niske temperature. Stijenke su im glatke pa se kolači ili biskviti lako vade. Silikonske kalupe je najbolje prati ručno, bez agresivnih deterdženata i grubih spužvi. U perilici posuđa premaz se može oštetiti.


Kalupi za madeleines

Kalupi za madeleines mogu se naći u silikonskoj i metalnoj varijanti.

Metalne kalupe za madeleines premazati otopljenim maslacem i staviti u zamrzivač na 5 minuta. Ponoviti postupak. Silikonske kalupe nije potrebno premazivati.


Želimo li medeleines ukrasiti čokoladnom glazurom tada u kalupe uliti po jednu žlicu čokoladne glazure i lagano utisnuti kolačiće. Staviti u hladnjak na 30 minuta te izvaditi kolačiće iz kalupa. Za ovaj su postupak sigurniji silikonski kalupi.

Roze madeleines
Roze madeleines
Čokoladne madeleines
Čoko madeleines
Šapice u šećeru
Šapice

Facebook Comments

Design by Project Amber